sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

ICT4TN003-12: Virtuaalipalvelimet ja "name based virtual hosting" Apachella

Tällä kertaa tehtävänä oli harjoitella Apachen käyttöä hankkimalla virtuaalipalvelin. Itse hankin tällaisen harjoittelu- ja kokeilukäyttöön ranskalaiselta Netcieliltä jo reilu kuukausi sitten. Päädyin palveluun, koska se oli yksi edullisimmista jollain Ubuntu-sivustolla listatuista palveluista.

Palvelu maksaa 4,5 euroa kuukaudessa ja siihen sisältyy 10 gigatavua palvelintilaa, jonka pyörittämiseen on varattu "yhden ytimen teho" ja 256 megatavua RAM-muistia. Tiedonsiirtonopeudeksi luvataan 15 megabittiä sekunnissa eikä kokonaissiirtomäärää ole rajoitettu. Viimeisimmästä lupauksesta tosin sain kuulla tunnilla, ettei tämä käytännössä koskaan pidä paikkaansa vaan jossain vaiheessa tulee raja vastaan.

Muista palveluun liittyvistä lisätoiminnoista keskeisimmäksi nousi mahdollisuus SSH-yhteyteen, joka vaikutti olevan tässä hintaluokassa enemmän poikkeus kuin sääntö.

Edullisesta hinnasta ja vaatimattomasta palvelutasostaan huolimatta palvelu on toiminut sitä käyttämäni noin kuusi viikkoa moitteettomasti.

Olen myös oppinut omalla palvelimella leikkiessäni yhtä sun toista. Esimerkiksi yksinkertainen php-etusivuni meni rikki, kun aktivoin käyttäjäkansiot edellisen tunnin harjoituksissa antamalla /etc/apache2/mods-enababled -kansiossa komennot:

sudo ln -s ../mods-available/userdir.load
sudo ln -s ../mods-available/userdir.conf

Myöhemmin tunnilla opin, että sama olisi hoitunut ketterämmin komennolla:

sudo a2enmod userdir

Apachen uudelleen käynnistyksen jälkeen käyttäjäkansioiden aktivoiminen siis johti siihen, ettei serveri enää ajanut sivuilla olevaa php-koodia vaan tulosti sen sellaisenaan näkyviin. Hämmästelin asiaa jonkin aikaa löytämättä Googlella mitään kunnollista ohjetta tai apua. Lopulta löysin Apachen mods-available-kansion php5.conf-tiedostosta kohdan, josta ongelman syy ja ohjeet postamiseen löytyivät:



On tietysti aivan ymmärrettävää, ettei oikeuksia php:n ajamiseen haluta automaattisesti antaa kaikille käyttäjille, mutta omassa tapauksessani, jossa a) olen ainoa käyttäjä ja b) sivuston juuri on omassa käyttäjähakemistossani, siitä on haittaa ei hyötyä. Siispä toimin ohjeiden mukaisesti ja vuosiluku alkoi taas näkyä sivulla, kuten pitikin.

No, tämä ei varsinaisesti kuulunut tehtävänantoon, eli siirrytään itse asiaan nimeltä nimipohjainen virtuaalipalvelin Apachella. Tämän teen oman virtuaalipalvelimeni sijaan suljetummassa ympäristössä, eli aiemmista tehtävistä tutulla testikoneella.

Vaikka yritin suorittaa tehtävän pilkulleen verkosta löytämieni ohjeiden mukaisesti, en saanunt enää Apachea käyntiin. Httpd.conf jäi tämän näköisesksi:



Uudelleenkäynnistys antoi tällaiset virheet:



Ja Apachen omasta error.logista ei juurikaan ollut apua varsinkaan, kun sinne tulostui sama rivi, vaikka olin tehnyt käsin tuon lokitiedoston:



Kokeilin tehtävää vielä ohjeilla, jotka olivat kurssitoverilla toimineet, mutta tämäkään ei toiminut. Mahtaako sitten johtua, että käytössäni oli vanhempi Ubuntu, josta en esimerkiksi löytänyt lisäsäätöä vaatinutta /etc/NetworkManager/dnsmasq.d/hosts.conf-tiedostoa.

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti