keskiviikko 5. helmikuuta 2014

ZaggKeys ja miten opinnot ovat edenneet

Ajattelin tässä blogissa esitellä välillä myös hyviksi havaitsemiani tuotteita, ainakin niissä tapauksissa, kun kyseessä on joku iPhonea eksoottisempi tuote. Tämä homma on hyvä aloittaa vuodenvaihteessa hankkimallani ZaggKeys Folio for iPad Airilla.

Yksinkertaistettuna: ZaggKeys tekee iPadista miniläppärin. Hiirtä (tai mitään korviketta) ei tietenkään ole, mutta normaali iOS:n kosketusohjaaminen toimii normaalisti. Ostin saksalaisen version, joka toimii kätevästi "suomalaisena" pienin varauksin: Z ja Y -näppäimet ovat väärillä paikoilla, vaikka toki toimivat normaalisti (tämän voisi tietysti korjata, jos uskaltaisi repiä napit irti ja vaihtaa niiden paikkoja). Menikä sekavaksi? Siis, suomalaisen näppäimistö kirjaimen Y paikalla on näppäin Z, jota painamalla tulee kuitenin Y. Eli jos ei kirjoittaessa tuijottele sormiaan, ei tämä ole mikään ongelma. Lisäksi Å-napissa on "u mit umlaut".

Numpadia ei näppäimistössä ole, mutta sen sijaan F-näppäimien paikalla on mukava kokoelma pikanäppäimiä: navi-nappi, lukitus, undo, redo, virtuaalinäppäimistö esiin/pois, copy, paste sekä äänenhallinta. Lisäksi näppäimistössä on aivan oma akkunappi, jonka painamisen jälkeen kyseisen napin ledi välähtää 1-4 kertaa kertoen akun varauksen. Valmistajan mukaan akun pitäisi kestää kuukausia, eikä minulla ole toistaiseksi perusteita epäillä tätä.

Fyysisesti laite on, joistain netti kommenteista poiketen, erittäin laadukkaan oloinen. Näppäimistöä on miellyttävä käyttää ja iPad asettuu tukevasti paikalleen. Kaksi pientä miinusta: Laitteen irroittaminen ei ole yhtä kätevää kuin kiinnittäminen, mutta jos kynsiä ei ole syöty aivan loppuun, oppii tämänkin melkon nopeasti. Toinen liittyy tasapainoon: avatessa kantta "liikaa" tietyn kohdan jälkeen iPad-puoli painaa enemmän kuin näppäimistö, jolloin laite kellahtaa kumoon. Jos tähän ei osaa varautua, voi se pahimmillaan johtaa yhdistelmän putoamiseen lattialle.

Yksi tärkeimpiä syitä siihen, että päädyin ZaggKeysiin oli taustavalaistu näppäimistö. Valaistusta voi kaiken lisäksi säätää. On/off-säädön lisäksi tarjolla on seisemän eri värivaihtoehtoa ja kolme kirkkausvaihtoehtoa. Tämän pitäisi riittää vaativampaankin tarpeeseen, vaikka noin monipuolinen valikoima onkin monelle lähinnä lelu.

Suurin miinus koko laitteessa liittyy Applen tarkoituksellisiin tai tarkoituksettomiin rajoituksiin. Eli näppäimistöllä on mahdollista käyttää vain tiettyjä toimintoja ja näppäimistöoikoteitä. Ärsyttävimmät puutteet ovat sovellusten välillä hyppiminen ja Safari-sivujen selaus nuolinäppäimillä.

Mutta kokonaisuutena ZaggKeys on todella upea ja käyttökelpoinen lisälaite markkinoiden parhaaseen tablettiin. Sata euroa on paljon, mutta jos pädillä kirjoittaa muutakin kuin satunnaisesti urleja tai FB-statuksia, on kyseessä kannattava sijoitus.

Ja samaan hengenvetoon iso kehu ZaggKeysin kanssa erinomaisesti pelaavalle Textastic-sovellukselle: vähäisellä testauksen perustella erittäin käyttökelpoinen sovellus kevyeen koodailuun. Esimerkiksi nettisivupäivitykset onnistuvat vaivattomasti ssh-yhteyden kautta.

Ja ne opinnot? Syksyllä tuli suoritettua Haaga-Heliassa tietokantojen ja ohjelmoinnin peruskurssit. Molempien tentit ovat tosin vielä edessä, koska olin tenttiviikon aikaan lomalla.

Code Academyssä edistyminen on ollut vaisumpaa. Naksuttelin läpi PHP-kurssin, koska sille tuntui olevan niin paljon tarvetta varsinaisessa työssäni, mutta kurssi oli niin perusasiaa, ettei siitä juurikaan ollut apua.

Isoin ja haastavin juttu syksyn aikana on ollut uuden teeman tekeminen Vihreän Langan Drupal-pohjoisille verkkosivuille. Tämä työ on jo pitkällä, mutta matkaa maaliin vähintään yhtä paljon.

Tänä keväänä Haaga-Helia jatkuu ohjelmistokehityksellä ja käyttöliittymillä sekä Langan verkkoprojekin kannalta hyödyllisellä Linux palvelimena -kurssilla, jonka tehtävien vastauksia onkin tässä blogissa jo julkaistu. Code Academy jäänee vähemmälle, mutta Langan verkkoprojektin ohessa jatkan PHP:n ja Drupalin itseopiskelua.

1 kommentti:

  1. Yksi huono puoli jäi mainitsematta! Ruudun alareuna jää sen verran näppäimistön taakse, että vaikka koko ruutu näkyy hyvin, ei alhaalta vedettävää valikkoa saa mitenkään esiin, jos esimerkiksi haluaa säätää kirkkautta tai kytkeä wifin päälle/pois. Tähän en ole keksinyt muuta ratkaisua kuin koko yhdistelmän kääntämisen siten, että iPad on pystyasennossa ja valikon voi vetää esiin toiselta sivulta.

    VastaaPoista